Het ontstaan van De Houten Veer

Ik ben Arne Lauwaert, oprichter van De Houten Veer.
Ik ben opgeleid tot leraar/kleutermeester. Mijn opleiding heb ik gevolgd op de Vrijeschool Pabo.
Daar ben ik opgeleid om leraar te worden op een Vrijeschool/Steinerschool. In het derde jaar kies je voor een specialisatie. Ik heb gekozen om mij te specialiseren in het jonge kind, het kind van 4-7 jaar.
Ik heb gekozen om kleutermeester te worden omdat ik wil bijdragen aan de basis van een jong mens. Ik vind al die kleine wezentjes ongelooflijk, hoe zij zo hun weg nemen hier op aarde. Alles is nog heerlijk onbevangen en onbevooroordeeld. Het is nog puur. Ik ben er van overtuigd dat in die puurheid een grote kracht zit! Op die manier haal ik mijn inspiratie om kleutermeester te worden vanuit het kind zelf. Ik wil hen helpen die kwaliteiten te waarborgen. Ik wil een tegenkanting bieden tegen alle drukte van de maatschappij. Ik wil de kinderen via de fantasie en het spel helpen om de wereld te gaan exploreren!

Werkwijze

In de mate van het mogelijk wordt er gewerkt met hout dat niet in het bijzonder gekapt is voor productie. De Houten Veer probeert met hout te werken van bomen die noodgedwongen gekapt moesten worden of die bijvoorbeeld omgewaaid.
Bij het produceren van het speelgoed komen geen schadelijke stoffen aan te pas. Alles wordt afgewerkt met ecologisch/natuurlijk materiaal.
Elk stuk speelgoed dat gemaakt wordt, passeert door mijn handen. Daardoor zijn kleine verschillen in vorm en kleur mogelijk. Alles wordt zelf ontworpen en wordt stuk voor stuk gemaakt. Dit zorgt er voor dat elk stuk speelgoed op zichzelf uniek is.


Arne Lauwaert oprichter van De Houten Veer

Visie

De Houten Veer maakt houten speelgoed van ecologische/natuurlijke materialen (verf, olie, leer, touw....).
Er wordt gekozen voor ecologisch/natuurlijk materiaal omdat ik van overtuiging ben dat vanuit het natuurlijk materiaal een kracht en wezenlijkheid uitgaat! Een kracht en wezenlijkheid die niet altijd zomaar te vinden is in het dagelijks leven. De materialen waarmee gewerkt wordt stralen kracht uit, kracht van puurheid en wezenlijkheid. Die kracht van puurheid en wezenlijkheid gaan hand in hand met het jonge kind. Die heeft nog diezelfde kracht en puurheid.
Houten speelgoed biedt duurzaamheid. Een boom wordt op deze manier als het waren opnieuw tot leven gewekt. Het speelgoed is sterk, kan lang meegaan en is biologisch afbreekbaar.
De levendigheid van het hout wordt zoveel mogelijk in stand gehouden door bijvoorbeeld een transparante olie te gebruiken. Op die manier blijft het hout een pure uitstraling hebben. Het hout is een levend materiaal en op deze manier van werken wordt het karakter van het hout gewaarborgd. Door dat hout een levend materiaal is worden de kinderen aangesproken op verschillende facetten, hout heeft een gewicht, kleur, geur, warmte, textuur, geluid...
Houten speelgoed met weinig detail en zonder felle kleuren gaat hand in hand met grenzeloze fantasie en stimuleert de creativiteit.
Met deze opsomming helpt het houten speelgoed van De Houten Veer het kind in zijn ontwikkeling en begeleidt het kind mee in de ontdekking van de wereld op een pure en wezenlijke manier!